top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAdelaine Artsy

Nestěžujte si!


Stěžovat si – co to vlastně znamená? Dle mého je to nevědomé šíření negativní energie do svého okolí. Převážně nevědomé, jelikož jsou samozřejmě i případy, kdy to lidé dělají zcela vědomě, ať už pro svůj vlastní pocit nebo z důvodu manipulace. Tímto se tu však zabývat nebudeme. Není to činnost, která by nám byla jakkoliv prospěšná, ba naopak. Jedná se o činnost zcela negativní, protože tím vysíláme špatné vlny do okolí, ale i do sebe samých. Přesto, že si možná neuvědomujete, jakým způsobem Vás takové stížnosti dokáží ovlivnit, je zcela nemožné najít na nich cokoliv pozitivního.

Všimla jsem si, že pro lidi je opravdu velmi jednoduché spadnout do kolotoče stěžování si, ať už se jedná o práci, školu nebo mají pochybnosti o sobě samém. Bodejť by ne. Pokud se jedná o opakovanou činnost, kterou si plně neuvědomujeme, je velmi snadné dostat se do takového kolotoče. A stěžování si je opravdu snadné! Nedokážu ani spočítat na jedné ruce, kolik povzdechů a stížností, se mi denně dostává do uší od okolního světa. Proč jsem tak hloupá? Ta škola mě vůbec nebaví a nejde mi. V práci to je na nic. Šéf je na mě protivný. Přátelé na mě nemají vůbec čas. Nemám v ničem štěstí. Achjo, zase prší. To je zase vedro! Říká vám to něco? Vsadím se, že ano. Všichni se s takovými stížnostmi setkáváme dennodenně, aniž bychom si toho byli vědomi. Stalo se to součástí našeho života, jako je například dýchání. Je to přirozené, říkáme si. Ale opravdu je tomu tak? Nejedná se pouze o návyk, který jsme začali ignorovat, namísto abychom se jim zabývali? Nejedná se o jakousi formu, jak zaujmout něčí pozornost, když zrovna nevíme, co říct? Já sama se několikrát přistihla, jak z mých úst vychází slovíčko „achjo“, aniž by k němu byl určitý důvod. Prostě jen chtělo ven a dostat pozornost. Vyplnit tu prázdnotu mezi slovy. Ve své podstatě však nemělo vůbec žádný význam, přesto tam najednou bylo. Tímto chci pouze poukázat na to, jak nevědomé stížnosti mohou být. Přestože toto chování máme v sobě již hluboko zakódované a není vůbec lehké ho změnit, všechno jde, když se chce.


Je důležité uvědomit si, že stížnosti nejsou naší nedílnou součástí a můžeme je omezit či plně odstranit. Dokáží nás a ostatní sice ovlivnit ve velkém měřítku, ale nedělají nás tím, kým jsme. Nejedná se o naši podstatu, nýbrž o špatný návyk, s kterým lze pracovat. Jak jsem již psala v kapitole x, věřím, že žití v přítomném okamžiku a bdělost, jsou s tímto hluboce spjaté a pomůžou Vám zredukovat tento zlozvyk. Samotné uvědomění má sílu v mnoha ohledech a neustálé stěžování si není výjimkou.


Život by byl o tolik snadnější a příjemnější, pokud by byl bez stížností. Přispějte tedy světu tím, že si aspoň Vy přestanete tolik stěžovat na věci, které se nedají nijak ovlivnit či kontrolovat. Okolí dokáže být opravdu skvělé místo, pokud na něj začneme tak nahlížet. Přestaňte se tedy soustředit na všechno, co je proti Vám a místo toho se začněte zamýšlet nad všemi úžasnými věcmi, situacemi a lidmi, které Vás obklopují. Používejte svá vzácná slova k vyzdvižení pozitivních věcí, pochvalám a vyjádření radosti, namísto stížností. Nejen, že začnete být více pozitivní, ale budete se cítit svobodněji a hlavně šťastněji. Pokud začnete šířit správnou energii, bude se Vám vracet – ostatně stejně jako ta špatná. Kterou z nich si vyberete Vy?


Zároveň bych Vám ráda doporučila velmi skvělou knihu s názvem Svět bez stížností (Will Bowen). Autor se v ní dopodrobna zabývá tím, proč si lidé tak často stěžují a jak to ovlivňuje jejich životy. Tato kniha mě ihned oslovila, jelikož její součástí je také úžasné, a přitom tak prosté cvičení, díky kterému si uvědomíme, jak často si stěžujeme a jak s tímto návykem přestat. K tomuto cvičení slouží pouze fialový náramek, který je součástí knihy, a Vy. Spočívá v tom, že si náramek dáte na libovolnou ruku a pokaždé, když se přistihnete, že jste si postěžovali v jakékoliv formě (např. Achjo. Zase prší. Proč je svět tak nespravedlivý? Aj.), jednoduše si přendáte náramek z jedné ruky na druhou. Mně osobně se zdá tato metoda geniální a mohu potvrdit, že opravdu funguje.


Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik lidí ve vašem okolí si stěžuje a jak často? Na co si nejvíce stěžují? Na chvíli se zastavte a popřemýšlejte, na co si stěžujete Vy sami. Můžete si také napsat seznam věcí, na které si stěžujete a pomocí něj tento návyk odstranit anebo zkusit zmiňovanou metodu s náramkem. Představte si, jak by vypadal váš život bez stížností a následujte ho.



19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page